Els nostres pobles estan plens de racons que no deixen de sorprendre’ns, com és el cas de l’Arboç a la comarca del Baix Penedès, on trobem una rèplica a escala 1:2 d’una de les joies arquitectòniques de l’època almohade a Andalusia, la Giralda de Sevilla. El perquè està aquí, té dues versions la romàntica i la real.
La romàntica explica que un matrimoni andalús que va fer fortuna i negocis a l’Arboç, trobava a faltar aquest minaret. Quan van tenir suficient capital per tornar a Andalusia, els seus negocis eren tan potents aquí, que no els van poder deixar. Així que, van decidir que, ja que no podien tornar i estar prop de la Giralda, la portarien cap a ells. Per aquest motiu, van encarregar construir aquest monument a la seva propietat i, així, poder-lo gaudir cada dia.
La realitat, però, és una altra tot i que també la podríem considerar una mica romàntica. Els promotors van ser Joan Roquer i Marí i Candelaria Negravernis, un matrimoni barceloní que després d’heretar una gran fortuna va invertir en alguns projectes culturals i en viatjar per Espanya. Un dels llocs que van conèixer van ser les terres andaluses on van quedar meravellats i enamorats dels seus monuments àrabs, de tal manera que, anys després van comprar uns terrenys a l’Arboç, on va néixer el Joan, i van decidir construir-hi una rèplica d’alguns dels que més els hi havien agradat.
L’any 1907 finalitzen les obres de la residència dels Roquers, on a més de la Giralda, al seu interior van construir una rèplica del Pati dels Lleons de l’Alhambra de Granada i del Saló dels Ambaixadors dels Reials Alcàssers de Sevilla, amb una cúpula bizantina forrada amb 30 kg de làmines de paper d’or. Tot un luxe digne d’admirar.
Passat el temps, la Giralda de l’Arboç es va convertir en lloc de trobada d’intel·lectuals i gent del món de la cultura.
Aquest dissabte es podrà visitar en el marc de la Fira Modernista de l’Arboç que se celebra durant tot el cap de setmana.